育兒資訊

【米芝蓮寶寶】手臂一節節好可愛?醫生:呢個情況可能要做手術

父母都希望孩子健康成長、肥肥白白,而嬰兒擁有一雙肥嘟嘟的「米芝蓮手」更是可愛指標!不過近日有媽媽在網上發文,表示有醫生指她孩子手臂上的摺痕「唔正常」,會影響長大後的外觀,或需要做手術改善。究竟孩子有「米芝蓮手」,是否必須以手術處理?

按個別情況 選以手術撫平摺痕

近日有媽媽於在facebook群組「巴打絲打『113親子育兒』Facebook Club」發文,表示三個月前帶有「米芝蓮手」的孩子看醫生,醫生指孩子「手臂個圈係唔正常」,又指「啲摺痕影響大個手臂生長外觀」,建議做手術撫平。該媽媽表示「從來都冇見過大人係手臂有2節!?」,又指不會考慮做手術,「介(𠝹)多4刀好心痛㗎嘛」。

兒科醫生陳欣永表示,「米芝蓮手」的確可以手術方法處理。「因為有啲情況可能預期得到,小朋友第時大個皮層會有摺痕,部分整形外科醫生會建議做手術,改善外觀。」

他指,手術後會留有疤痕,加上個別孩子的情況不同,難以一概而論是否必定要做手術。「做手術當然會有風險,作為父母,小朋友有疤痕都未必會鍾意。我諗要評估個別個案,衡量急切性、或者係咪必需要做手術,好難一概而論有『米芝蓮手』就要做手術去改正。」

陳醫生認為,如嬰兒有「米芝蓮手」的情況,可先觀察情況。「我個人覺得唔係好需要特別做手術,因為第時大個脂肪層拉長咗,慢慢個摺痕就唔會好明顯。」

資料來源: HK01