育兒資訊

【復課】停課食不停身形「發福」 營養師推介學童6類健康零食

本港新冠肺炎(COVID-19)疫情稍見放緩,停課逾4個月的學生自5月27日起分階段復課。不過,不少小朋友在停課期間「發福」,加上學校復課後的防疫措施,大多不容許學生互相分享食物。究竟有什麼健康小食適合小息食用?在抗疫非常時期,家長為孩子預備食物時,又要什麼需要注意?



注意三低和熱量

美國註冊營養師梁慧思(Winsy)表示,小息零食的大原則,是份量不宜過多,以免影響正餐胃口(最好約是孩子的一個拳頭份量),熱量在100卡路量之內,並且是低鹽、低糖、低脂及非油炸。

她建議,家長可為孩子預備容易處理的食物,例如水分不太多、粒狀或切粒的水果,如提子、士多啤梨、藍莓。若是獨立包裝的話,可以是餅乾、果乾、凍乾水果脆片等。她提醒,要留意孩子是否能夠自行拆開包裝。

「有啲包裝大人都開唔到,亦見過有啲小朋友太大力一扯,結果跌哂落地。建議家長俾小朋友試開先,如果學校唔係規定一定要食獨立包裝嘅食物,家長將食物預先放入食物盒就更好。」她補充,不添加調味料的原焗果仁更是一個好選擇。「果仁有好多唔同種類,含不飽和脂肪酸,有小朋友需要嘅脂肪同礦物質,都係一個好選擇。」

1招小息防疫

Winsy指,家長為孩子預備零食時,多用密實袋或食物盒,她提議不妨將專為小息而設的抗疫用品,如消毒濕紙巾、酒精搓手液與小食放在一起。

「小息的食物,最方便的都是用手食。小朋友,尤其是初小學生喺學校會掂唔同嘢,小息未必夠時間俾所有同學先洗手,老師又未必照顧到每個學生,將抗疫用品同食物pack埋一齊,可以提醒小朋友進食前先清潔雙手,重要過你食乜嘢!」

多做家居運動

停課期間,不少小朋友長時間留在家中,令身形「發福」!「疫情期間喺屋企冇嘢做,好多家長同小朋友嘅親子活動就係烘焙,整完之後自己食返。烘焙食品多數油分、糖分高。另外喺屋企,小朋友又會口痕搵嘢咬,食完又食,會唔覺意食多咗。」

Winsy續指,復課後孩子回復正常規律,相信不會再「肥下去」。「復返課,小朋友至少活動量高返,就算未有得上返體育堂,都建議小朋友郁多啲,多做家居運動。除咗唔好再添加額外烘焙食品,屋企正餐亦唔好食咁肥,例如用瘦肉取替半肥瘦;用烚菜、沙律菜取替炒菜;湯粉麵取替炒飯、炒麵,每餐減少少,相信好快可以回復狀態。」

資料來源: HK01