育兒資訊

【危險童書】誤食配件螺絲卡氣管 醫生建議家長要注意呢點

閱讀本是益智活動,但稍有不慎,也會衍生危險!日前一名媽媽在群組分享,孩子在家閱讀圖書時,誤吞圖書配件,到醫院求診後發現螺絲卡氣管,需要做手術。兒科專科醫生陳欣永指,如遇上這種情況,家長可以應對哽塞情況的急救方法處理,並提醒家長要多加留意警告標籤,以策安全。

螺絲卡氣管

涉事媽媽在Whatsapp群組分享,女兒獨自在看童書,突然作嘔及咳嗽,並看見她「個口食緊個風扇」,「了開」她的嘴巴,卻未見異物,詢問書商後,才得何圖書配件藏有螺絲。

她表示,立即送孩子到仁安醫院,唯院方沒有接收,遂趕到威爾斯親王醫院。當時孩子「只係咳,面色正常,呼吸順暢」,醫生指螺絲入了氣管,而要進入深切治療部及做手術,更指「醫生話好少見,手術好複雜」。

多留意警告標籤

兒科專科醫生陳欣永表示,家長要小心處理這種情況。「好多時呢啲書仔或者玩具,如果有小配件,都會有警告字句,例如『 3歲以下不宜使用』。如果不幸地有小配件甩咗落嚟而食咗入口,嗆到,第一樣嘢要睇小朋友嘅反應係咪好似哽親咁樣,不停咳嗽、講唔到嘢咁。父母見到呢啲情況,第一時間要檢查口腔,如果發現口腔入面有配件,可以撩到出來,當然最理想。但如果嗆到,抖唔到氣,就要用急救方法去處理。」

他補充,急救方法要視乎小朋友的年紀,同時提醒家長,要多加注意安全標籤。「定時檢查屋企嘅書籍,睇吓有冇呢啲配件甩咗落嚟。」

監護人陪同使用

資深兒童繪本教育工作者黃巧書(肥哥哥)指,一般的幼兒繪本,為了提升小朋友的興趣,會加入很多「小機關」。「包括可以推拉,加好多pop up(立體玩意),甚至加上小玩具也不出奇,等佢哋睇緊書嘅時候都好似玩緊咁。」

他認為,涉事童書的設計存有問題。「圖書設計,由紙的使用,去到釘裝,理應有嚴格限制,預咗小朋友就算用手扯爛晒、分晒屍,擺晒入個嘴,其實都冇危險性。如果有螺絲,都會收得『幾暗』,正常嚟講要用螺絲批先撬到出嚟。如果就咁就可以扯出嚟,設計上都幾有問題。」他提醒家長,要陪同孩子使用此類書籍。「這類書籍都會有警告,有年齡限制,要有監護人陪同下使用。家長難免要望一望,因為你永遠估唔到小朋友會點操作本書。」

香港未有書局出售

涉事圖書為來自韓國出版社的babyall系列童書,由中國內地一間出版社擔任代理,香港未有書局出售,香港不少媽媽也有購買這套圖書,她們多經由代購或團購代買,記者發現在淘寶網站也有出售,全套售價約為1100人民幣。

整套書分為數學及stem系列,標榜為「立體玩具書」,有「繽紛、逼真的小物件」,孩子可從中學習英語實用句子,而涉事的書名為《Let it Blow》,書中附有一把膠製的小風扇。記者就事件向仁安醫院查詢,截稿前未有回覆。

資料來源: HK01