兒科疾病

新冠肺炎∣主題樂園及酒店遊玩恐增感染風險 醫生教路防疫9招

早前新冠肺炎稍為有緩和的趨勢,加上6月尾及7月初有公眾假期,不少家長都把握時機計劃與子女外出玩樂,甚至到主題樂園玩或入住本地酒店住宿及食自助餐,玩2日1夜。不過,近日疫情轉趨嚴峻,本周爆出多宗本地感染個案,當中患者更曾到訪迪士尼樂園及酒店,令家長擔心出外玩樂存在感染風險。暑假將至,家長都會安排不同的親子活動,要在公共場所玩得安全又放心,就要留意醫生提出的幾項防疫建議。

避免近距離交流

兒科專科醫生陳欣永指出,近日確診個案回升,家長盡可能避免帶小朋友到公共場所遊玩。「有研究數據提到新冠肺炎可以經由空氣去傳染,如果真係有新一輪爆發,尤其小朋友未必識得正確防疫方法,去呢啲人多聚集嘅地方擔心會有大型嘅交叉感染。」

要玩得放心就要做足防疫措施,如要前往遊樂園、沙灘或游泳池等人多的地方,陳醫生建議應採取足夠的社交距離,減低傳染風險。「同旁人唔好靠得太埋,至少相隔1.5米嘅距離,食飯的枱同枱之間都要隔得闊啲,而喺酒店嘅遊戲室內就要避免太多個小朋友聚集,減少啲互動同交流,亦都要保持戴住口罩,以防大家容易接觸到飛沫。」此外,遊樂園若有設施需要排隊,應暫時避免前往等候。

消毒用品常旁身

陳醫生指,尤其現在正值炎夏,汗水增多,要特別注重個人清潔。他提醒觸碰遊樂場所設施前後宜用消毒紙巾清潔,並且叮囑小朋友勿到處觸摸。「機動設施例如手柄、凳背都要消毒完先坐或者接觸,記緊帶備足夠嘅消毒工具例如毛巾。」

留意外出聚餐細節

他續補充,外出進食時,脫下口罩前及之後都要先用消毒酒精洗手。特別是計劃享用自助餐的家長,應按情況陪同小朋友拿取食物。「自助餐出去排隊攞食物要戴上口罩,盡量限制小朋友出去來回攞食物的次數。另外,家長要留意食物區人數的情況,如果太多人聚集就叫佢等少人啲再出去攞。」



資料來源:HK01

其他傳媒報導